Monday 20th of May 2024

Чи поплатився Джонсон за допомогу Україні: як проголосувала Палата представників за його відставку

Джонсон залишається на чолі Палати представників США

Більшість членів Палати представників Конгресу США не підтримали подання республіканки Марджорі Тейлор Грін про відставку спікера Майка Джонсона. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Чи поплатився Джонсон за допомогу Україні: як проголосувала Палата представників за його відставку

ЗМІ зазначає, що голосування відбулося в середу, 8 травня. Загалом Джонсона підтримали 359 конгресменів, 43 висловилися проти, семеро утрималися.

По партіях, ініціативу Грін підтримали 11 республіканців, а 196 висловилися проти. Також чинного спікера підтримали 163 демократи.

Таким чином Майк Джонсон залишається на чолі Палати представників Конгресу США.

"Я вдячний моїм колегам за надану довіру, щоб перемогти ці неправдиві зусилля. Сподіваюся, що це кінець персоніфікованого вбивства, яке є характерним для нинішнього Конгресу", — зазначив спікер після голосування.

Щодо причин відставки Майка Джонсона, то наприкінці квітня Палата представників затвердила законопроект про надання військової допомоги для України на понад 60 млрд доларів. З осені минулого року спікер Джонсон відмовлявся виносити документ на голосування, що через зупинку постачання американської зброї серйозно ускладнило ситуацію на фронті.

Минулого тижня представник Республіканської партії Марджорі Тейлор звинуватила Майка Джонсона у змові з Демократичною партією та запропонувала проголосувати за його відставку. Серед звинувачень прозвучало те, що Джонсон нібито "зрадив" виборців-республіканців після того, як конгресмени схвалили нову допомогу Україні.