Monday 20th of May 2024

Bloomberg: Камерон закликає союзників по НАТО збільшити витрати на оборону

Bloomberg: Камерон закликає союзників по НАТО збільшити витрати на оборону

Bloomberg: Камерон закликає союзників по НАТО збільшити витрати на оборону

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон планує розкритикувати європейські країни за їхнє "небажання" інвестувати в оборону і закликати західні демократії бути "жорсткішими і наполегливішими" у захисті своїх інтересів і цінностей.

Про це повідомляє Bloomberg.

У своїй першій великій промові після повернення в уряд ексбританський прем’єр у четвер, 9 травня, закликатиме союзників по НАТО виконати обіцянку витрачати на оборону 2% від економічного виробництва, а потім збільшити ці витрати до 2,5%. Він також має намір попередити, що "занадто малі та запізнілі дії лише підштовхують агресора".

"Я бачу занадто багато прикладів того, що цей урок не був засвоєний. Хоча багато країн критикували атаки хуситів, тільки США і Велика Британія захотіли і змогли зробити крок уперед і завдати удару у відповідь. Або ж витрати на оборону в Європі, куди все ще деякі не бажають інвестувати, навіть коли на нашому континенті вирує війна", – попередить Камерон у своєму виступі в Національному центрі кібербезпеки.

Агентство Bloomberg зазначає, що оскільки зростає занепокоєння та ризик, що війна Росії з Україною втягне Захід, зауваження Камерона є докором країнам НАТО, які все ще не виконують обіцянки щодо витрат на оборону через десять років після того, як вона була дана.

Хоча вторгнення Росії в Україну підштовхнуло НАТО до активізації зусиль щодо збільшення оборонних витрат, такі країни як Канада, Іспанія та Італія намагаються досягти цільового показника в 2%. Німеччина, найбільша економіка Європи, лише нещодавно вперше досягла цієї мети.

Британський уряд прем’єр-міністра Ріші Сунака зі свого боку пообіцяв збільшити витрати до 2,5% ВВП до 2030 року.

"Ми знаходимося в битві воль. Ми всі повинні довести, що наші противники помиляються – Британія, наші союзники та партнери в усьому світі. Так не може продовжуватися далі. Ми повинні бути жорсткішими і наполегливішими", – скаже Камерон.